חדשות    

מדד תשומות הבנייה בדצמבר עלה ב-0.1% ; בשנת 2014 עלה מדד התשומות ב-0.8%

למדד תשומות הבנייה המעודכן

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה בחודש דצמבר2014   ב-0.1% .  בשנת 2014 עלה מדד תשומות הבנייה ב-0.8%.

הראל פיננסים  העריכו  לאחרונה כי מדד תשומות הבנייה יירד ב-0.1% בשלשת החודשים – דצמבר 2014, ינואר ופברואר 2015 .

תשומות הבניה הגיע בחודש נובמבר ל-106.4 נקודות.

מבין השינויים במדדים של פרקי הבנייה בחודש דצמבר 2014, מדגישים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את עליות המחירים בשיעור של 0.8% בפרק בנייה ו-0.7% בפרק מיזוג. בשאר פרקי הבנייה נרשמו תנודות מחירים של עד 0.5%. בחודש דצמבר 2014 עלו מחירי חומרים ומוצרים ב-0.1% ושכר העבודה המשולם עבור המועסקים בענף ב-0.3%. מחירי הוצאות כלליות ומחירי שכירת ציוד ורכב נותרו ללא שינוי.

מבין החומרים והמוצרים עלו במיוחד מחירי אבן (ב-2.7%), מיזוג אויר (ב-2.4%), ברזים, סוללות ואביזרים שונים וזכוכית (ב-0.8% כל אחד). לעומת זאת, ירדו מחירי רשתות ברזל (ב-1%), מוצרים מוגמרים מעץ וחומרים אחרים (ב-1.4%) וחומרים ומוצרים שונים (ב-0.7%).

 

קונים דירה? תעזרו במדריכים לרכישת דירה!

מדד תשומות הבנייה משמש להצמדת החוב  לקבלנים. המדד  מודד את השינויים החלים במשך הזמן בהוצאה הדרושה לקניית "סל קבוע" של חומרים,  מוצרים ושירותים המשמשים לבניית בתי מגורים והמייצג את הרכב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה.  נוסף על מערכת המדדים המתייחסת לסל הכולל של הבנייה למגורים,  החל בפברואר 1992 מתפרסמת מערכת של תת-מדדים לפי פרקי בנייה.   המדד משמש בעיקר כבסיס להצמדת חוזי בנייה,  לניכוי שינויי מחירים מן השינויים בערך ההשקעות בבנייה וכמודד כללי של שינויי מחירים בענף הבנייה.

לריבית המשכנתא הנוכחית!

מדד תשומות הבנייה הוא מדד שלא ניתן לעקוב אחריו, לא ניתן להצמיד את הכסף אליו ולקבל תשואה ריאלית (כמו שניתן לעשות ביחס למדד המחירים לצרכן), לא ניתן לגדר אותו (להגן מפני עלייתו) וזו כמובן בעיה לרוכשי הדירות. המדד יכול לברוח כלפי מעלה והם חשופים, בעוד שאת המכשירים האחרים – מדד מחירי הצרכן, הצמדה למט"ח הם יכולים לגדר ולהגן מפני עלייתם.

כדאי כאשר יש חוב לקבלן לשקול את הנזק – הריבית על המשכנתא באם לקוחים אותה מוקדם כדי לשלם לקבלן לבין החיסכון שיהיה כתוצאה מאי תשלום על הצמדה למדד תשומות הבנייה. מדובר בהערכות ותחזיות שכל אחד צריך לעשות בעצמו, אם כי בעוד שאת הריבית אנחנו יודעים בבירור, את ההצמדה (החיסכון בהצמדה) אנו מעריכים, גם בהסתמך על כלכלנים (הראל פיננסים הוא מהגופים היחידים שמספקים תחזית למדד תשומות הבנייה).

למדד תשומות הבנייה המעודכן