מה תכלול תוכנית המתאר לגבעתיים
חדשות    

מה תכלול תוכנית המתאר לגבעתיים

מועצת העיר של גבעתיים אישרה את תוכנית המתאר החדשה לעיר. התוכנית הוכנה על ידי צוות מתכננים בראשותה של האדריכלית נעמה מליס. זו צפויה להתאים לגידול של האוכלוסייה מ-60,000 ל-100,000 בשנת היעד 2040. התוכנית מבקשת לייצר הנחיות תכנוניות שיבטיחו שאיכויות העיר יישמרו יחד עם הגידול הצפוי.

במסגרת תכנית המתאר הוקם פורום לשיתוף הציבור אשר ילווה את הכנת התכנית. הפורום מורכב מתושבים וממלאי תפקידים המיצגים קשת של קבוצות אוכלוסייה מרחבי העיר ובעלי עניין מתחומים שונים. התושבים מוזמנים להשתתף בדיונים ולקחת חלק משמעותי בתכנון העיר.

כמו בתוכניות מתאר אחרות מתוכננת תוספת שטחים לתעסוקה, הגדלת הרחובות המסחריים, צמצום שטחי אספלט ונתיבי חניה, תוספת שבילי אופניים, ושימור ותוספת עצים. התוכנית מחכה לאישור הוועדה המחוזית ואז תופקד להתנגדויות.

4 דונם יהיו השטח המזערי להתחדשות עירונית, ומחצית מהם תופרש לשטחים למבני ציבור ולשטחים ציבוריים פתוחים. כדי שחטיבת השטח המופרשת לצורכי ציבור תוכל לתת מענה הן לאוכלוסייה הקיימת, והן לאוכלוסייה המתווספת בעקבות התוכנית החדשה, נקבעה צפיפות מקסימלית של 60 יחידות דיור לדונם.

עוד נקבע שכל החניה החדשה תהיה תת-קרקעית ושמסחר יהיה אך ורק במתכונת של חנויות במפלס הרחוב ולא במרכזים מסחריים או קניונים.

התוכנית מגדירה גבהים מקסימליים שונים ברחבי העיר עבור תוכניות התחדשות עירונית, לפי אופי האזור: לאורך דרך בן גוריון – 40 קומות ; לאורך רחוב עליית הנוער – 40 קומות; לאורך דרך השלום – 40 קומות; לאורך רחוב כצנלסון – 32 קומות; בשאר חלקי העיר, עד 16 קומות. באזורים ממערב למצפור המרי – בין הרחובות ברדיצ'בסקי בצפון, לרחוב שדה בוקר בדרום, עד רחוב ויצמן, כולל חזיתותיו המזרחית והמערבית – נקבעו מגבלות בנייה לגובה, על מנת לשמר את הנוף ממצפור המרי בגבעת קוזלובסקי.

התוכנית מציינת שלושה מתחמים לשימור מרקמי: שיכון לביא, שיכון המורים ושיכון קופת חולים. בנוסף, נקבעה רשימה של אתרי מורשת הכוללת מבנים וגנים. כל תוכנית שבתחומה אתר מורשת תידון בוועדת השימור העירונית.

ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק מסר כי, "כבר היום גבעתיים היא העיר השנייה בצפיפותה בישראל, עיר ללא עתודות קרקע או שטחים פתוחים. אני מבין כי ההתחדשות העירונית מחייבת מצב בו העיר תמשיך להצטופף גם בעתיד עקב הגידול טבעי והגירה חיובית וצעירה לעיר, ולכן בתוכנית המתאר שלנו, הקדישו המתכננים מחשבה מיוחדת לאתגר הכי משמעותי שלנו – איך להוסיף יחידות דיור מבלי לפגוע במרחבי המחייה של כל תושב, ובמקביל לייצר כמות נוספת של שטחי ציבור. הקפדנו שכמות השטחים הירוקים תגדל ביחס לגידול באוכלוסייה. זה אפשרי באמצעות בנייה לגובה שמאושרת רק בצירים העוקפים את העיר ובנקודות שלא יפגעו בנוף ובטופוגרפיה הייחודית שלנו, תוך שאיחדנו מסלולי גינות שייצרו רצועות ירוקות וככה ניצלנו יותר שטחים". קוניק מדגיש כי תכנון מיוחד הוקדש לנושא הולכי הרגל. "הרחבנו בתוכנית את המדרכות כך שהרחובות יהיו פתוחים ומוגנים להולכי רגל. בעשורים האחרונים המכונית הייתה מלכת הדרך, בגוש דן ובגבעתיים בפרט אנחנו מבינים היום שהולך הרגל הוא בעדיפות עליונה", אמר קוניק.

רקפת פסו קונפורטס, ראש מנהלת התחדשות עירונית מציינת כי: “מעבר לקידומו של פרויקט התחדשות בהיבט הפיזי, אנו בעצם בונים את הקהילה של המחר, קהילה שהגרעין שלה הוא התושבים הקיימים היום. אנו רואים בנציגויות הדיירים, שגרירי הקהילות הקיימות היום,  חלק מהותי בבניית קהילות העתיד. אלו שיובילו ליחסי שכנות טובים יותר, שיהפכו את החיים בעיר שיקרה לנו כל כך לאיכותיים ומקיימים יותר”.

פינוי בינוי בגבעתיים: הוועדה המחוזית אישרה פרויקט סמוך למצפור השלום

בגלל הרכבת הקלה צפוי לא לקום חניון בגבעתיים