מדריכי דירה ומשכנתא    

עוברים דירה? כל מה שצריך לדעת

מעודכן ל-4/2016

עוברים דירה ? מעבר דירה יכול להיות סיוט גדול או סיוט קטן; בכל מקרה מדובר באירוע מלחיץ התובע תעצומות נפש גדולות. איך אפשר לעשות את זה קל יותר? וכמה עולה מעבר דירה?  

המשפחה עומדת להתרחב, ודירת שלושת החדרים קטנה מדי; ואולי קיבלתם ירושה ואתם יכולים לעבור לדירה מרווחת ויוקרתית יותר? או שאתם שוכרים דירה וצריכים למסור אותה בחזרה, או שאתם דווקא רוצים לעבור מדירה גדולה לקטנה יותר כדי להצטמצם בהוצאות? הרבה סיבות יש למעבר דירות, כאשר בהערכה גסה יש סדר גודל של 160-200 אלף מעברי דירה בשנה (כולל זוגות צעירים ורוכשי דירה ראשונה, משפרי דיור, ושוכרים שעוברים דירה). כן, זה המון – בשנה עוברים דירה בין 300 אלף ל-400 אלף איש (ואפילו יותר), והמדריך הזה הוא בדיוק בשבילם, בשבילכם. כאן תמצאו את התשובות לכל השאלות – איך עושים את זה נכון, כמה זה עולה ועוד.

השלב הראשון – מחפשים דירה 

אתם יכולים לקנות דירה חדשה מקבלן, או לקנות דירת יד שנייה.

איך מחפשים?

בלוחות הדירות באינטרנט (יד 2, WINWIN, הומלס ועוד), בסיור באזורים בהם אתם מעוניינים לגור – שם תחפשו שלטי "למכירה", "להשכרה" (אם אתם בקטע של שכירות), אתרי בנייה – אם אתם מעדיפים דירה חדשה. אתם יכולים לפנות למתווכים – עדיף ליותר מאחד, כדי להגדיל את ההיצע. למתווך תצטרכו לשלם עמלה; הקפידו לבקש רישיון בתוקף של המתווך, ואז תתמקחו על העמלה. העמלה המקסימלית היא 2% ממחיר הדירה פלוס מע"מ; הרבה מתווכים דורשים פחות, ותמיד אפשר להתמקח.

באתר זה תוכלו למצוא מדריכים מפורטים על רכישת דירה ושכירת דירה – הנה מדריך איך מחפשים דירה? מדריך – המתווך – האם זה עוזר וכמה משלמים?

והנה – מדריכי דירה ומשכנתא, ו-מדריך  לרכישת דירה מקבלן ומדריך לשוכר דירה


חדש באתר:  מחשבון מחירי הדירות


קודם למכור ואחר כך לקנות או ההיפך? 

מומחי נדל"ן ממליצים קודם למכור את הדירה הישנה ואחר כך לקנות. למה? כי במקרים רבים אתם חיים במעין פנטזיה שהדירה שבבעלותכם שווה סכום מסוים, אבל כמעט תמיד תמכרו אותה במחיר נמוך יותר (לרוב בין 5% ל-10% מתחת למחיר שביקשתם). הדירה שבבעלותכם כרגע היא ההון העצמי שלכם לקראת רכישת הדירה החדשה, ו-5%-10% פחות בהון העצמי זה בממוצע 100-150 אלף שקל והמשמעות היא שתצטרכו לקחת במקומם משכנתא נוספת (מעבר למה שתכננתם).

אלא אם אתם מוכרים ורק אחר כך קונים, אתם חשופים למחירי הדירות. מה יקרה אם בזמן שאין לכם דירה מכרתם ונשארתם בלי דירה? מחירי הדירות יברחו לכם, וזה בהחלט יכול להתרחש. לכן התשובה לשאלה מה עדיף לבצע קודם – מכירת הדירה הקיימת או רכישת דירה חדשה, היא ממש לא פשוטה. בגלל שמחירי הדירות לרוב עולים, אזי רוב האנשים מעדיפים לקנות דירה ורק אז למכור, כאשר כבר בשלב החיפוש והרכישה הם מפרסמים את הדירה שלהם למכירה, כדי להבין כמה באמת הם יוכלו לקבל תמורתה.

צריך לנסות לא להילחץ עם טווח הזמן למכירת הדירה – במקרים רבים חותמים על חוזה לרכישת דירה עם טווח זמן של חצי שנה ויותר לכניסה; במקרה של דירה מקבלן, אתם אמורים לשלם 30%-50% ממחיר הדירה החדשה בתוך 8-10 חדשים מחתימת החוזה. זה נראה לכם המון זמן ואתם בטוחים שתעמדו במסגרת הזמן למכירת הדירה. ואז רואים שאין קונים ונלחצים ומתפשרים הרבה יותר על מחיר הדירה בעת מכירתה.

לכן, יש כאלו שמעדיפים למכור קודם את הדירה בלי לחץ ולקבל את המחיר הקרוב ביותר לזה שאתם רוצים, ואז להתחיל את תהליך רכישת הדירה החדשה עם הון עצמי משמעותי. אתם יכולים למכור את הדירה שלכם עם זמן פינוי ארוך; אתם יכולים לגור אצל ההורים, אם לא תצליחו למכור עם זמן פינוי ארוך, או לשכור דירה לתקופה מוגבלת – אפשר למצוא דירה בשכירות עד לכניסה לדירה ולשלם כמה עשרות אלפי שקלים על תקופת השכירות במקום להפסיד מאות אלפי שקלים על מחיר הדירה, אם תמכרו בלחץ. את מועדי התשלומים על הדירה שאתם מוכרים תצמידו למועדי התשלומים לדירה שאתם קונים.

מתכוננים למעבר

מצאתם את הדירה שרציתם וחתמתם על חוזה. ברכות! מועד הכניסה לדירה החדשה מתקרב, וזה מרגש ומשמח. הגיע השלב להתארגן להעברת תכולת הדירה הקיימת לדירה החדשה.

מעבר דירה הוא אירוע טראומטי בדרך כלל – המוביל תמיד מאחר (יש מקרים שהוא בכלל לא מגיע, כי העדיף לקחת הובלה אחרת יקרה יותר, אבל "שכח" להודיע לכם, וינסה להציע לכם לדחות את ההובלה שלכם לשעות מאוחרות יותר…); ביום האחרון מגלים שאין מספיק ארגזים לאריזה, שהחדר של הילד רחוק מלהיות ארוז, למרות שהוא הבטיח שיארוז; המוביל מגלה פתאום שיש לכם הרבה יותר ארגזים ממה שסיכמתם, ודורש מחיר נוסף ממש באמצע ההעברה, או שהוא מתנה את ההעברה בשימוש במנוף, מה שמייקר במאות שקלים נוספים את ההעברה. בקיצור, תזכרו – יום המעבר הוא לחוץ, מתסכל ורווי חילוקי דעות בעיקר עם המוביל, אך גם בין בני המשפחה. די במוביל גס רוח שיהפוך את המעבר לסיוט. רק לאחרונה עברתי דירה, והפסנתר הקלאסי שלי נשאר בלובי הכניסה ימים רבים, כי המנוף שהמוביל השתמש בו לא היה בנוי לשאת את משקלו. היו צעקות, היו דמעות וכאבים בחזה, האמינו לי.

איך עושים את זה פחות טראומטי ויותר חלק?

  1. בוחרים מוביל אמין ולא ברגע האחרון: תסגרו עם מוביל שבועות לפני יום המעבר. יש תקופות כמו חדשי הקיץ, שבהם יש עומס במעבר דירות (משפחות עם ילדים מעדיפות לעבור בקיץ לפני תחילת הלימודים בית הספר/הגן החדש) וקשה למצוא מובילים פנויים ברגע האחרון. בתחילת החודש ובסוף החודש המחירים גבוהים יותר, כי אלה הזמנים המועדפים על עוברי דירות.

איך בודקים את אמינות ומקצועיות המוביל? אין כמו המלצות של מכר/חבר/בן משפחה שעבר דירה על מוביל שאת שירותיו הוא שכר. יש הרבה אתרי אינטרנט של מובילים, שכולם מפארים את המוניטין שלהם – קחו את זה בעירבון מוגבל.

הזמינו את המוביל אליכם הביתה – מוביל שיגיד לכם שאין צורך בכך, וישאל אתכם בטלפון מהי התכולה של דירתכם כדי לתמחר, עדיף שלא תיקחו אותו. זכותכם להביא הביתה שניים ואפילו חמישה מובילים עד שתבחרו במתאים לכם. לכו אתו לכל חדר ותעברו על התכולה – פירוק ארונות והרכבתם זה תוספת של 150-250 שקל ליחידה. אם יש לכם רהיטים יקרים או עדינים שדורשים פירוק, מומלץ לשכור חברת הובלות שמעסיקה נגר מקצועי.

שאלו את המוביל באיזו משאית הוא משתמש – פתוחה או סגורה? מה גודל המשאית? גודל המשאית חשוב כדי לדעת אם ההעברה תיעשה בסבב אחד או יותר – מה שמאריך את זמן ההובלה מבחינתכם; משאית גדולה וסגורה מעידה על רצינות ומעמדו של המוביל בתחום.

תבררו אם יש לחברת ההובלות ביטוח תכולה, ועד איזה ערך. לחברות הרציניות יש ביטוח תכולה. לא תרצו שבמקרה של נזק לרהיט יקר, תצטרכו לרדוף אחרי המוביל כדי שיפצה אתכם.

לאחר שסיירתם בכל הדירה, המוביל יעריך את מספר הארגזים שאתם צריכים, וכמובן את המחיר. אם אתם עוברים לקומה גבוהה, הוא ימליץ לכם בדרך כלל על שימוש במנוף. שימוש במנוף מתומחר לפי שעת עבודה – בדרך כלל 500-400 שקל לשעה. מצד שני, מנוף חוסך זמן בהעברה עצמה, חוסך מאמץ מהסבלים, ולכן תנסו להוריד במחיר ההובלה עצמה. הקפידו לברר באיזה מנוף מדובר ומה משקל ההעמסה שלו, כדי שלא תישארו עם הפסנתר למטה, כמוני.

אל תוותרו על הצעת מחיר בכתב ברורה ומפורטת, שאליה תצורף רשימה מלאה של תכולת הדירה כולה. הצעה מסודרת תחסוך לכם ויכוחים וכסף בהמשך.

עדיף להזמין את ההובלה לשעות הבוקר, כדי שהמובילים יגיעו אליכם רעננים, וגם כדי להשאיר לכם זמן להתארגן בדירה החדשה כבר ביום המעבר עצמו. עם זאת, הובלה בשעות הערב יכולה להוזיל לכם עלויות במאות שקלים.

מחיר ההובלה תלוי במספר החדרים בדירה הנוכחית, במספר הארגזים, במרחק הדירה מהדירה הנוכחית – הובלה לעיר אחרת היא יקרה יותר, בטח אם מדובר ביישוב מרוחק; המחיר תלוי גם בקומת הדירה אליה תעברו, אם יש בבניין החדש מעלית, אם תיקחו מנוף, מתי אתם עוברים (תחילת וסוף חודש הם יקרים יותר, כאמור, כמו גם תקופת החופש הגדול), אם יש צורך בפירוק והרכבה של רהיטים ועוד.

בקישור הבא תוכלו למצוא מחשבון להערכת המחיר של הובלת דירתכם בהתאם לפרמטרים הספציפיים שלכם. בעיקרון הובלת דירה יכולה להתחיל מ-2,000 שקל לדירה סטנדרטית, בלי פירוק והרכבה ומעט תכולה, ועד ל-10-12 אלף שקל (ואף יותר בדירות יוקרתיות). חשוב לזכור שמקובל לתת טיפ (במזומן) לסבלים.

ההובלה מתייקרת בסדר גודל של עד 10% על כל קומה שאין מעלית, ואם אתם רוצים גם אריזה ופירוק אז מדובר על 40-50 שקל לארגז, כאשר כיום מעבר של משפחה ממוצעת הוא סדר גודל של 50 ארגזים ויותר (הרחבה על אריזה בהמשך)

http://www.midrag.co.il/prices/price1.asp

ההכנות לקראת יום המעבר

חסלו חשבונות (אם יש) – ועד הבית, מס רכישה, גרירת משכנתא, העברת ביטוח דירה וכד'. נקו את הדירה החדשה מכתמי סיד, הבריקו החלונות, הרצפה ובכלל; נכון, שאחרי ההובלה תצטרכו לנקות שוב… אבל פחות.

אריזה – בקשו מהמוביל ארגזים (תמיד תבקשו יותר ממה שהעריך) שבוע לפחות לפני יום המעבר. אתם מצדכם, עדיף שתתחילו לארוז אף קודם – אתם יכולים למצוא ארגזי קרטון בקרבת מרכולים וכד'. הארגזים המומלצים הם מקרטון, כי הם מתקפלים וניתן לשטח אותם. תבקשו גדלים שונים של ארגזים.

חפצים כמו כלי נשק, מסמכים חשובים, תכשיטים וחפצים יקרי ערך אחרים – מומלץ להעביר אותם בעצמכם ברכב שלכם.

כיום יש חברות אריזה, וגם חברות הובלות רבות מציעות שירותי אריזה, שפוטרות אתכם מאריזה ועושות זאת במקצועיות, אם אתם מוכנים שיגעו לכם בחפצים האישיים ואם אתם מוכנים לשלם על כך. המחיר יכול להגיע לאלפי שקלים – אבל אם יש לכם אותם, אריזה בידי חברה מקצועית תפטור אתכם מהחלק הכי מעייף במעבר דירה. מחירי אריזה מקצועית לדוגמא:

אריזת תכולת דירה 3 חדרים – 1,000-2,000 שקל

אריזת תכולת דירה 4 חדרים – 1,400-2,600 שקל

אריזת תכולת דירה 5 חדרים – 2,300-3,600 שקל

מחיר קרטון אריזה מרופד לציוד שביר (מחיר לקרטון בודד) – 50-90 ; מחיר אריזה לציוד רגיל – כ-40-50 שקל.

חשוב לזכור שיש תחרות גדולה בין המובילים והאורזים. נכון, בקיץ הם בשיא העבודה ולכן זו התקופה שבה הם מרשים לעצמם לא להתפשר על המחירים, אבל אם אתם עוברים בתקופה פחות לחוצה, יש לכם אפשרות לעשות סקר שוק (הרבה יותר ספקים ואורזים יהיו פנויים) ולהתמקח על המחיר. גם בעונה הלחוצה (יולי אוגוסט) כדאי להתמקח, רק שאז הכוח במו"מ נמצא אצל המובלים והאורזים.

רוב הסיכויים שתארזו לבד – אז קחו כמה טיפים

תתחילו לארוז כמה שיותר מוקדם. אל תשאירו כמות אריזה גדולה מדי ליום המעבר עצמו.

תצטיידו בסכין יפנית (יותר מאחת) וכמה חבילות של סרט הדבקה (מסקינג טייפ), יריעות "פצפצים" מניילון לעטיפת חפצים שבירים, שקי זבל נקיים כמובן, ניירות. עם הסכין היפנית, שהיא חדה במיוחד, יהיה קל לפתוח את סרטי ההדבקה  כשתפרקו את הארגזים בדירה החדשה.

תמיינו – היפרדו מחפצים שלא השתמשתם בהם בדירתכם הנוכחית. זו הזדמנות מצוינת לעשות סדר ו"ניקיון" בדברים שלכם; תתרמו אותם, אולי תמכרו או אפילו תזרקו. לא רק שתקטינו את כמות התכולה העוברת, גם הדירה החדשה תהיה עמוסה פחות ומסודרת יותר.

סדרו – ארגנו את החפצים לפי ייעודם בדירה החדשה, כך שגם הפריקה תהיה יעילה. שימו מדבקות על הארגזים שיתייגו אותם לפי ייעודם – חדר שינה, חדר מחשב, מטבח, סלון, חדר ילדים וכדומה. על כל ארגז שימו כמה מדבקות מכל צדדיו. אפשר גם למספר את הארגזים ולהכין רשימה שלהם – ככה תדעו אם חסר ארגז, וזה גם יקל על המעקב אחריהם.

אל תעמיסו יותר מדי על ארגז אחד – פזרו חפצים. ספרים, למשל, שוקלים הרבה – הקפידו לארוז אותם בארגזים קטנים. תבדקו את משקל הארגז לפני שאתם סוגרים אותו. אם הוא כבד מדי, זה יכביד על הסבלים שיתלוננו, ועליכם כשתבואו לגרור אותם לפינתם המיועדת בדירה החדשה.

בגדים – עדיף לארוז בשקי זבל ובארגזים גדולים (לא להעמיס מדי, כאמור).

נוזלים – מיכלי נוזלים כמו שמפו, שמן, סבון, קרמים וכו', כדאי לפתוח, לאטום עם שקית ניילון ולסגור את הפקק מחדש. לאחר מכן להכניס אותם לשקית סגורה, ורק אז לארוז בארגז.

חפצים שבירים – עטפו כראוי עם "פצפצים" ואפילו עם נייר עיתון שיפריד בין הכלים השבירים, או עם בד. ארגז חפצים שבירים צריך להיות מלא, כדי שחפצים לא יזוזו וייסדקו או יישברו.

בכל הקשור למוצרי החשמל הגדולים (מקרר, מכונת כביסה, טלוויזיה וכד') או רהיטים עדינים (מזנון עם זכוכית, למשל), תוודאו מראש שחברת ההובלות מיומנת לעטוף אותם באופן שיגן עליהם ממכות ומשריטות. אגב, תמיד איכשהו יהיו שריטות, ותמיד איכשהו המוביל יגיד לכם, שהשריטה הייתה שם עוד לפני ההובלה. לכן, עיברו עם המוביל על השריטות והכיפופים הקיימים מראש, שלא תגידו שלא הזהרנו אתכם.

יום המעבר

תאמו מראש ליום המעבר, בדירה הנוכחית ובדירה החדשה, עם כל הטכנאים והמתקינים – חברות הכבלים, הטלפון והאינטרנט, מתקיני מכשירי מים, גז, חשמל ואחרים. ככל שבעלי המקצוע הנדרשים יבצעו את עבודתם מוקדם יותר, תרגישו מהר יותר "בבית" בדירה החדשה.

השאירו ליום המעבר בגדים וחפצים הכרחיים, בדומה לנסיעה לחופשה: מזוודה עם בגדים, כלי רחצה, תרופות, מטענים למכשירים הסלולריים, כסף מזומן לטיפ לסבלים או כדי לקנות מזון ושתייה. לטובת המובילים, קיפצו למאפייה המקומית ותביאו בורקסים ועוגיות טריים.

ילדים קטנים וחיות מחמד – עדיף להשאיר ביום המעבר אצל הסבתא והסבא או אצל חברים, ולהביא אותם ישירות לדירה החדשה בשלב שבו כבר יש איפה לשבת, למשל. עדיף גם לקחת אותם מספר פעמים לדירה החדשה קודם לכניסה כדי שיכירו אותה ואת סביבתה. כדאי לקחת לחיות המחמד את השמיכה והצעצועים ששמשו אותם בבית הקודם לפחות לכמה שבועות.

בבוקר המעבר, זכרו לשמור מקום חניה למשאית של המובילים, קרוב ככל הניתן לבניין שלכם. הכינו מראש שתייה וטיפ לסבלים (בהתאם למה שסוכם עם חברת ההובלות, ולא לשכוח לברר את העניין מראש). שמרו לעצמכם גם כסף לקנות להם משהו קל לאכול במידת הצורך – השקיעו בסבלים ובנהג ותקבלו בתמורה שירות הובלה טוב יותר.

המובילים הגיעו (בדרך כלל באיחור, אבל העיקר שהגיעו), וההתרגשות בשיאה. תציעו להם שתייה ואת הכיבוד שהכנתם. רוב הסיכויים שהם ידחו אתכם בשלב זה בנימוס, אבל בהחלט יאכלו וישתו בהמשך. הקפידו שיהיה לכם קפה שחור… המשקה המועדף על המובילים והסבלים, ושתייה קלה מגוונת ולא רק מים.

לא תאמינו בתוך כמה זמן מרגע "נחיתתם" בביתכם הסבלים "מתקתקים" את ההעמסה על המשאית – בדרך כלל הם מהירים מאד, ורוב הדירה מועמסת בתוך שעה. הקצב מואט בהמשך…

תעקבו אחרי המובילים גם בהעמסה בדירה הישנה וגם בפריקה בדירה החדשה. לצורך כך, פזרו את בני המשפחה, או חברים שהתנדבו לעזור בין נקודות ההעמסה והפריקה; בדירה הישנה, ליד המשאית, בפריקת התכולה ובדירה החדשה. אל תהססו להעיר לסבלים על חוסר זהירות מצדם, גם אם לא נעים לכם.

בדירה החדשה, הקפידו שכל ארגז יגיע ישירות לחדר המתאים לו – הדבר יחסוך לכם זמן רב וכאבי גב של הרמה וסחיבה של הארגזים לאחר מכן. בסיום ההובלה ולפני התשלום למוביל, תסתכלו היטב בתא המטען של משאית ההובלה כדי לראות שדבר לא נשכח שם. לאחר מכן, השתמשו ברשימת התכולה שכתבתם, כדי לבדוק ששום דבר לא אבד או נגנב בתהליך ההובלה, וסמנו "וי" עם כל ארגז שאתם פורקים.

קחו בחשבון לפחות שבוע עד שתתמקמו כמו שצריך, עד שהנברשות והמנורות מותקנות והתמונות תלויות על הקירות, והמיטה החדשה הגיעה לחדר שינה. תתחדשו בעציצים חדשים, בריהוט חדש – כך לפחות תחסכו הובלה של הריהוט הקודם…, באביזרי נוי וכד'.

תעדו את פרטי מוני החשמל, המים והגז גם בדירה הישנה וגם בדירה החדשה, כדי שלא תיאלצו לשלם על מישהו אחר. אפשר לעשות את זה בקלות בצילום באמצעות הסמארטפון, שיקלוט את המונה ואת התאריך.

עדכנו כתובת במשרד הפנים – היום ניתן לשנות כתובת במשרד הפנים באינטרנט. כדאי להיעזר בשירות "דואר עוקב" של רשות הדואר. שירות נוסף שמכונה "עוברים דירה" כולל גם הפניית דואר ל-10 חודשים (עלות של כ-60 שקלים לכל התקופה) וגם מאפשר לכם לעדכן מוסדות וארגונים שונים (קופת החולים, חברת הביטוח ועוד). מומלץ להזמין שירותים כאלה לפחות שבועיים לפני יום המעבר. להלן הקישור לשירות:

https://www.israelpost.co.il/mynewaddress.nsf/pages/specialoffer

חשוב גם לבדוק את התשתיות אינטרנט והחשמל  של הדירה. לצורך גלישה באינטרנט צריך ספק תשתית וספק תוכן – זה לא בהכרח אותו דבר. אתם צריכים לבדוק איזו מהירות גלישה קיימת, וא היא לא מספיקה, ייתכן שתצטרכו עבודה של חשמלאי. כמו כן, כאמור צריך לתאם מראש עם החברות האלו וחברות הכבלים (חברות התשתית – בזק, הוט, יס).

 

ניקיון הדירה – כמה זה עולה?

ניקיון סטנדרטי למעבר לדירה חדשה, יכול לעלות בין 300 שקל ל-1,000 שקל, אבל זה בלי תוספות מיוחדות. פוליש מעלה משמעותית את העלות וזה יכול להגיע ל-3,000 שקל לדירה ממוצעת (כ-100 מטר). הדברה עולה תוספת של כמה מאות שקלים. אם יש פרקט אז זה זול יותר בכ-30%-40%.

מזגן –  להעביר את הישן או לקנות חדש?

הוצאה משמעותית נוספת שקשורה למעבר דירה היא רכישה והתקנת מזגן.  עלות מזגן לחדר או סלון קטן/ בינוני היא כ-1.5-2 אלף שקל כולל עבודת התקנה.  ואם יש לכם מזגן?  במקרים רבים אתם חושבים שניתן להעביר מזגן מדירה לדירה, וזה נכון, אבל הפירוק וההרכבה מחדש זה סיפור לא זול – סדר גודל של 1,000 שקל למזגן.

הגעתם ליעד הנכסף. הגיע הזמן ליהנות מדירתכם החדשה. בהצלחה!


מדריכים קשורים:

מדריך מס רכישה – עוברים דירה, חשוב לזכור שרכישת דירה מלווה גם במס

משכנתא – מה ההון שלכם וכמה תוכלו לקחת

המדריך לשוכר דירה – כל מה שצריך לדעת

מחשבונים: 

 מחשבון מחירי הדירות

מחשבון משכנתא

מחשבון מדד תשומות הבנייה

מחשבון מדד שכר הדירה