חדשות    

30 מיליון שקל קנס לבזק על הפרת תנאי התחרות

בזק  ספגה קנס מינהלי בגובה 30 מיליון שקלים על ניצול לרעה של מעמדה המונופוליסטי בתשתיות תקשורת ופגיעה בתחרות באספקת שירותי תקשורת. זאת לאחר שימוע שנערך לחברה.

גם מנכ"לית בזק לשעבר, סטלה הנדלר,  קיבלה קנס של 500 אלף שקל. עוד מתוכנן להטיל עליה קנס מינהלי נוסף בסך של כ-8 מיליון שקל על מסירת מידע מוטעה במסגרת הבדיקה שערכה הרשות לבחינת הפרותיה.

"מעשיה של בזק נושאים חומרה מיוחדת נוכח מועד ביצועם, בסמוך לכניסת מתחרים חדשים באספקת שירותי תקשורת על גבי רשתות תקשורת קוויות עצמאיות", נכתב בהודעת רשות התחרות. "בשל פעולות בזק נדחתה האפשרות של הציבור ליהנות מהתפתחות של תחרות באספקת שירותי תקשורת. תחרות זאת יש ביכולתה לשפר את איכות הרשת המסופקת ללקוחות ולהוריד את המחירים של שירותי תקשורת שונים כמו טלוויזיה ואינטרנט".

עוד כתבה הרשות לגבי הקנס של הנדלר:  "לגביו נמצא כי היתה מודעת למדיניות החברה ולמעשי בזק המפרים את החוק ולא מנע את ההפרות למרות שהיה בסמכותו ובאפשרותו לעשות זאת".

על הקנס הנוסף נאמר "בזק העבירה לרשות מידע מוטעה לכאורה ביחס לשיטות השחלת הסיבים בהן היא משתמשת. בזק מסרה מידע מוטעה לכאורה לרשות בתשובותיה השונות לדרישות נתונים שנשלחו לה ובכך עיכבה והקשתה בצורה משמעותית על הליך הבדיקה.

"בזק לא פנתה אל הגורמים הרלוונטיים בחברה טרם המענה לדרישות הנתונים ולא בחנה את בסיסי הנתונים הקיימים אצלה. כל זאת, על אף שנדרשה לבדוק ולספק את המידע בשלוש הזדמנויות שונות, לכל הפחות. רק לאחר שעובדי הרשות ערכו סיור בגובי התקשורת של בזק ובחנו בעצמם את שיטות השחלת הסיבים שנהוגות על ידי בזק, הבהירה בזק לרשות כי המידע שנמסר לה היה שגוי".

הקנס נובע מבדיקה של  הרשות את התנהלותה של בזק ביחס למתן שימוש בתשתיות הפסיביות שלה ולכן אספה נתונים מגורמים רבים ובהם בזק, מתחרותיה ומתחרות פוטנציאליות של בזק וכן ממשרד התקשורת.  הסיבה לקנס היא רצונן של פרטנר וסלקום לפרוס סיבים אופטיים אף הן כך שיוכלו להתחרות בשירותים של בזק.

בזק מחזיקה בתשתית פסיבית, שהיא מערכת של צינורות, עמודים ומתקנים נוספים, הפרוסה ברחבי המדינה ומאפשרת העברת כבלי תקשורת אל הבתים בישראל. במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי שיזם משרד התקשורת עוד בשנת 2012, נקבע כי מתחרים יוכלו להשתמש בתשתית הפסיבית של בזק לצורך פריסת רשתות תקשורת קוויות עצמאיות.

פניות אל בזק מצדן של חברות כסלקום ופרטנר המבקשות להשתמש בתשתית הפסיבית של בזק על מנת לפרוס רשתות תקשורת קוויות עצמאיות נתקלו בקשיים ועיכובים רבים.

בדיקת הרשות התמקדה בשני קשיים מרכזיים מצד בזק, כעניין שבמדיניות. בזק חסמה  את המעבר אל המקטעים הסופיים המחברים בין התשתית ברחוב לבנייני לקוחות הקצה (מקטע הגישה לבניין), אשר נחוצים כדי  להגיע לבתי הצרכנים. בזק אפשרה פריסה בתשתית הפסיבית שלה עד לגוב האחרון שלפני הכניסה למקטע הגישה לבניין, וחסמה את האפשרות לצאת מן הגוב ולהעביר את הכבל למקטע הגישה לבניין.

כך המתחרות בבזק נאלצו  לחפור ולהקים תשתית פסיבית עצמאית במקטע הגישה לבניין מהגוב שאותו הקימו בסמוך לגוב האחרון של בזק. הקמה עצמאית של התשתית במקטע הסופי כרוכה בין השאר בעבודות חפירה, במטרד ציבורי, בהשגת היתרים מרשויות שונות ובקבלת הסכמה מוועדי בתים לביצוע עבודות מורכבות אלה ולשיקום פני השטח. כל אלה מתרגמים לעלויות ניכרות המתווספות לפרויקט יקר ועתיר סיכונים וליצירת עיכוב משמעותי בהקמת רשת תקשורת קווית עצמאית.

השימוע בנושא התנהל זה זמן מה. הרשות שמעה את בזק ולטענתה החברה לא מסרה מידע מלא על פעולותיה ומכאן הקנס הנוסף .

בזק תשיק ארנק דיגיטלי – איך זה יעבוד

פלאפון צפויה למחוק לבזק 45% מהונה העצמי

פיטורים בבזק בינלאומי – 325 עובדים ילכו הביתה