חדשות    

"73% מהאוכלוסייה לא מאמינים כי מחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות"

סקר עו"ד גיא פרבמן: "73% מהאוכלוסייה לא מאמינים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות"; 44% מהמשיבים סבורים כי רפורמת הנדל"ן לא תסייע להורדת מחירי הדירות

סקר בנושא מחירי הדיור שנערך בשבוע שעבר (2-4.6.2015) מגלה כי 73% מהאוכלוסייה הבוגרת דוברת העברית בישראל לא מאמינים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות. כך חושף עו"ד גיא פרבמן, בעל משרד עורכי דין העוסק במקרקעין, שהזמין את הסקר. בסקר, שערך מכון שריד, השתתפו 506 מרואיינים מעל גיל 18 המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת דוברת העברית בישראל.

הסקר, שכלל ארבע שאלות, נועד לבחון את עמדות הציבור בנוגע לאספקטים השונים של הורדת מחירי הדיור. כאמור, לשאלה הראשונה, האם לדעתך ממשלת ישראל תצליח להוריד את מחירי הדירות בשנתיים הקרובות?, השיבו 73% בשלילה. רק 12% סבורים שמחירי הדירות יירדו בשנתיים הקרובות, 15% השיבו שהם לא יודעים. מפילוח על פי מגזרים עולה כי הסקפטיים ביותר הם מי שמגדירים את עצמם כחילונים כש-80% מהם סבורים שמחירי הדירות לא יירדו בשנתיים הקרובות. בפילוח על פי אזור מגורים השיבו 77% מתושבי תל-אביב וגוש דן כי הממשלה לא תצליח להוריד את מחירי הדירות.

פועלים ברוקראז': "מחירי הדיור בישראל צפויים להמשיך ולעלות בתקופה הקרובה"

לשאלה השנייה, האם בכוונתך לרכוש דירה למגורים או להשקעה בחמש השנים הקרובות?, השיבו 42% כי בכוונתם לרכוש דירה. 32% מצהירים כי אין בכוונתם לרכוש דירה. 26% השיבו שהם לא יודעים או שלא החליטו. כשבוחנים את השאלה בפילוח על פי מגזרים עולה כי 46% מהגברים שהשתתפו בסקר מצהירים כי בכוונתם לרכוש דירה לעומת 39% מהנשים. פילוח על פי מידת הדתיות מגלה כי 62% מהחרדים שהשתתפו בסקר מצהירים כי בכוונתם לרכוש דירה למגורים או להשקעה בחמש השנים הקרובות. נתון הגבוה ב- 18%-22% בהשוואה לציבור שמגדיר את עצמו כדתי, מסורתי, או חילוני.

שתי שאלות נוספות נועדו לבחון את עמדות המשיבים לפרסומים בכלי התקשורת על צעדים שבכוונת שר האוצר להוביל ובהם פיקוח על מחירי שכר הדירה, העלאת מס הרכישה על דירות חדשות, והבאת 20,000 פועלים מסין על מנת להוזיל ולזרז את הבניה בישראל.

השמאי הממשלתי: עליה של 4% במחירי הדירות; הקבלנים: אין פלא – אין דירות

לשאלה האם הבאת 20,000 פועלים מסין על מנת להוזיל ולזרז את הבניה והעלאת מס רכישה על דירות חדשות יסייעו להורדת מחירי הדיור בשנים הקרובות?, השיבו 44% בשלילה. 29% מצהירים שהתכנית תסייע להורדת מחירי הדירות, ו-27% לא יודעים. גם בשאלה זו נרשמה שונות בין המגזרים כש-49% מהחילוניים סבורים שהתכנית לא תסייע להורדת המחירים ורק 24% סבורים שהתכנית תסייע להורדת המחירים. כשבוחנים את עמדות הציבור החרדי מגלים כי 43% סבורים שהתכנית תסייע להורדת המחירים לעומת 17% מהנשאלים החרדים שסבורים כי התכנית לא תסייע להורדת מחירי הדירות.

לשאלה האם פיקוח על מחירי שכר הדירה והעלאת מס רכישה על דירות חדשות יסייעו להורדת מחירי הדירות? השיבו 57% בשלילה, ורק 13% השיבו בחיוב. גם כאן בלטו הנשאלים החילונים ש-65% מהם סבורים כי צעדים אלו לא יסייעו להורדת מחירי הדירות.

עו"ד גיא פרבמן, מומחה למקרקעין, המנהל את משרד עוה"ד המוביל בתחומי ההתחדשות העירונית בישראל, התייחס לנתונים ואמר: "השאלה המעניינת בעיניי בסקר היא השאלה השנייה שבוחנת את כוונת הציבור לרכוש דירות בחמש השנים הקרובות. כשמנתחים את הצהרות הביקוש בהתייחס לפרק זמן של שנה מתגלה ביקוש של פי 4 (!) ויותר בהשוואה לדירות שנמכרו בפועל בשלושת השנים האחרונות (2012-2014). במצב זה צודק הציבור שרובו לא רואה באופק ירידת מחירים".

עו"ד פרבמן, הגיב על רפורמת הנדל"ן המתגבשת שמוביל שר האוצר כחלון, ואמר: "הבעיה הגדולה בשוק הנדל"ן למגורים בארץ היא בעיית ההיצע ונראה ששר האוצר מבין שצריך להגדיל ומהר את היצע הדירות למגורים בארץ ולכן אישור כניסת 20,000 פועלים מסין הוא צעד חשוב שיסייע ליזמי הנדל"ן בישראל לבנות הרבה ומהר. בעיה נוספת שחייבים לטפל בה היא שחרור החסמים הבירוקרטים להוצאת היתרי בניה בארץ. הרשויות המוניציפליות בארץ מעכבות היתרי בניה ומושכות את תהליכי קבלת ההיתרים באופן שפוגע בצורה קשה ביזמי הנדל"ן ומי שמשלם על כך את המחיר הם הזוגות הצעירים בארץ שלא מצליחים לרכוש דירה למגורים במחיר הגיוני".