חדשות    

"המשק לקראת חורבן – הממשלה חייבת לתת פיצוי לעסקים"

ועדת הכספים הזמנית, בראשות ח"כ עודד פורר, קיימה דיון לעניין סקירת מנהל רשות המסים ערן יעקב – בהתייחס להתמודדות עם משבר הקורונה.

יו"ר הוועדה הזמנית, ח"כ עודד פורר פתח את הדיון: "אנחנו ממתינים לפרסום התוכנית הכלכלית המדוברת שרה"מ ציין כי תוצג כבר. שמענו את הודעות השר כחלון שאנחנו הולכים לכיוון של אסון כלכלי, במקום לזרוע פאניקה, שדרו לציבור שאתם יודעים מה לעשות כדי שלא יהיה אסון כלכלי, אנחנו עדיין ממתינים לתוכנית".

ח"כ שלמה קרעי: "יש לדחות את השומות ואת יתר התשלומים שעסקים שסגורים, עד תום תקופת החירום. דיברתי עם הרשות, הם אמרו שהם לא מעוניינים כרגע לדחות שום דבר".

ח"כ מיקי לוי: "ניתן אפשר לאשר דחייה, כמו דחייה במע"מ. אפשר לדחות זאת בהוראת שעה, לא רק לדחות בחודש מקדמות מס, אני מבקש לדחות את זה עד יעבור זעם. העסקים סגורים, מאיפה אתם רוצים שהם ישלמו?!. יש צורך שגם נושא הארנונות בעיריות חזקות יבוטל, בעיריות חלשות, המדינות תכניס את היד לכיס ותשלם ארנונה. בנוסף אני חוזר על דרישתי לאחד את 2 שנות המס, כדי שיהיה אפשר להעביר הפסדים, אחרת אין להם אופק".

ח"כ מיכאל ביטון: "יש לפעול לסייע לעניין המגזר השלישי והעמותות, מאות אלפי המתנדבים שמחלקים אוכל, עושים למידה מרחוק ועוד".

ח"כ אורית פרקש הכהן: "אנחנו מתבשרים על עוד תוכנית ועוד תוכנית, אנחנו צריכים לקבל תשובות, לא רק לגבי דחיות מס אלא גם לגבי תמריצים. בנוסף אני מבקשת לדעת האם אתה מתכוון לזמן את המפקח על הבנקים, או נגיד בנק ישראל, הבנקים עומדים לעדכן את הריבית, אני מבקשת דיון ספציפי על הנושא הזה, הבנקים הם הגופים החזקים ביותר, לא יעלה על הדעת שבתקופה כזו יעלו ריביות לציבור, יציבותם לא מוטלת בספק, לא ייתכן שהממשלה תיתן ערבויות במיליארדי שקלים, והם יעלו את הריביות לציבור".

ח"כ עופר כסיף: "אני רוצה להעלות לסדר היום את נושא הפיקדון של מבקשי המקלט, אנחנו מדברים על 170 מיליון ₪. מבקשי המקלט שלא עובדים ברובם, לא זכאים לדמי אבטלה או לפיצויי פיטורין, אלא כשהם עוזבים את הארץ. לכן אני מבקש לדון בשחרור כספי הפיקדון למבקשי המקלט".

ח"כ סמי אבו שחאדה: "אני מבקש גם התייחסות לאנשים שפתחו עסקים בשנה וחצי – שנתיים אחרונות, אין להם עדיין דוחות עבר לשם השוואה והוכחת הנזק, צריך למצוא פתרון ייעודי עבורם".

ח"כ אחמד טיבי: "אנשים קורסים, גם שכירים, גם לעסקים קטנים, גם לכלל הציבור. יש רושם שישראל מוציאה מהכיס, פחות ממדינות אחרות בעולם המערבי פר אזרח. מדינת ישראל היא מדינה עשירה וזה הזמן שלה לעמוד ליד האזרח והקולקטיב. ביטול קנסות, פריסת תשלומים, לעצור עיקולים.

ח"כ אלכס קושניר: "יש הרבה מאוד עולים חדשים שהגיעו לארץ בעת האחרונה, ולא הייתה להם את היכולת לצבור 6 חודשי ותק כדי לקבל דמי אבטלה. פניתי במכתב לשר גלנט, ולא קיבלתי תשובה. דבר נוסף, לעניין כל אותם עובדים בכוח אדם, וקבלני שירות, המצב על סף קריסה בחברות הללו. כשנצא מהמשבר נמצא תעשייה ללא יכולת גיוס של כוח אדם, לכן חשוב לחשוב איך תומכים באותן חברות ובעובדים שלהם".

ח"כ מיכל שיר: "עסק קטן, עסק פטור, מתפרנסים מ-7,000 ₪ בחודש, וצריכים להמשיך לשלם מיסים. יש מקום לשקול כן להפריד בניהם לבין יתר העסקים, וכן להפחית במס, כי גם המעט שהוא מצליח לעשות, זה יגמור אותו".

יוסי אלישע, לשכת עורכי הדין: "הדחייה של התשלומים בשבוע ימים, בחודש ימים, לא עושה כלום, הדחייה צריכה להיות לחודשי הקיץ. זה הזמן לחשוב על פתרונות יצירתיים להביא כסף למדינה, יש היום בבתי המשפט 26 מיליארד ₪ בסכסוך עם נישומים, אולי יש לשבת בוועדות מיוחדות ולראות תיקים שאפשר לסגור, כדי להביא כסף למדינה".

ח"כ קרן ברק: "מה עם העצמאים שנמצאים בפנסיה? הם כביכול לא זכאים למענק, אך הם לא שכירים ולא זכאים לחל"ט, צריך להחריגם כעצמאים שאינם בגיל פנסיה. דבר קריטי נוסף – קרן ההלואות בערבות מדינה, שכמו שאתה יודע, שגם כימים כתיקונם 2 אחוזים מהעסקים הקטנים משתמשים בה, היא בלתי אפשרית לקבלת הלוואה מבחינת הבירוקרטיה, והערבות האישית של 100 אחוז, ואז מה זה מועיל? שלא תהייה ערבות אישית, שלא יהיו מתווכים באמצע, שהביטחונות יגדלו משמעותית כדי שיוכלו לקבל".

רועי כהן, יו"ר לה"ב: "אנחנו שוב מוצאים עצמנו ללא תוכנית, רק עם כותרות. איך לא מבינים שם, שהמענק הזה של 6,000 ₪, הוא לא מענק של סכום כזה, לא אמרו לי שזה יהיה מענק של עד 50 אחוז מההכנסה, כאשר רוב העצמאים שמרוויחים רק 6000 עד 8000 ₪, יקבלו רק 3,000 ₪, כי הכניסו עז לעניין הזה. אף אחד לא מבין שהכנסת העצמאים היא אחרי קיצוץ ההוצאות שלהם. מה שנותנים להם מענק, שיפחיתו מהם את כל ההוצאות. אנחנו דורשים דמי אבטלה מלאים, בדיוק כמו לעצמאים. לא יכול להיות שתהייה מדינה אחת לשני עמים. אנחנו אלה שמניעים את המשק, משלמים לכם את המיסים והמשכורת. מרגישים שהמדינה מפקירה אותנו כל השנים, זה הזמן לתקן את הרושם הזה".

מנהל רשות המיסים, ערן יעקב: "משרד האוצר יושב יום יום כדי להתמודד עם המצב הלא פשוט הזה. בסוף תזכרו שהמיסים מאפשרים לכולם לקנות ציוד, לממן את משרד הבריאות. יש לנו צורך מאוד חשוב לאזן לבין הצורך לאפשר למשק לתפקד, לבין הצורך לאפשר הכנסות מצד שני. מצד אחד להתמודד עם הנגיף, מצד שני לאפשר את ההמשכיות העסקית של המשק לאורך זמן.

חוסר הוודאות הוא גדול, הנגיף לא שואל מתי לבוא ולא אומר מתי הוא הולך. צריך פה ערבות הדדית משמעותית כדי לצלוח את הדבר הזה. אנחנו צריכים לנהל מדיניות, תוך מחשבה שזה יכול להמשך עוד הרבה מאוד זמן.

לתוכנית שתובא לממשלה השבוע יהיו 3 רגליים –  אחת לאפשר רשת ביטחון סוציאלית לציבור ולעסקים, השנייה לאפשר המשכיות לעסקים קטנים ובינונים, והשלישית תוכנית יציאה, תוכנית האצה, להמשך לראות איך יוצאים מהמשבר, ומייצרים המשכיות. ככל שהתוכנית תאושר על יד רה"מ, המהלך יהיה מאוד פשוט, כל עצמאי יכנס לאזור האישי שלו, יוכל לבקש מענק, ולקבל אותו ישירות לחשבון הבנק, ללא כל התערבות, אני מקווה שהוא יהיה לפני החג, או מאוד סמוך אליו".

לעניין בקשת הח"כים לבטל תשלום מיסים ולא להספק בדחייה השיב יעקב: "רשות המיסים עשתה לא מעט – מדחיית מע"מ חד חודשי, כאשר צריך לזכור שחלק גדול מהמיסים הינו תלוי מייצב אוטומטי – תלוי מחזור ורווחים, מי שלא מרוויח לא משלם מיסים. חלק מהמייצבים עובדים גם עכשיו. לצד כך, חלק מחובתנו, זה לדחות חלק מהתשלומים, כך דחינו לדו חודשיים, שזה יותר מ-80 אחוז את תשלומי המע"מ, זה מרבית העסקים במשק הישראלי, דחינו ל-27 ל-4 את תשלומי המע"מ, כדי לתת זמן לא מבוטל גם אחרי הפסח".

ח"כ פורר העיר על הדברים: "במקום להגיע ל-14 לחודש הבא ואז לדחות שוב, כאשר כל העסקים כבר לקחו הלוואות ונערכו, תודיעו כעת על דחיה נוספת, להודעה מאוחרת אין משמעות לעסקים".

יעקב: "אנחנו מסתכלים ובודקים זאת לאורך התהליך, זה עוד הרבה מאוד זמן, צריך לזכור שהמיסים האלה ממנים חלק גדול מהמשק, יש חברות עובדות שיש להן בתקופה הזו יותר מיסים, לכן אין מקום לבצע את הדחייה. לגבי חד חודשיים נדחה כרגע ל-23 באפריל בגלל החג, יהיה לנו מספיק זמן כדי לראות מה יהיה לעשות".

יעקב פירט צעדים נוספים בהן נקטה הרשות, בהם: "דחינו את הצהרות ההון, את הסיכום השנתי של העסקים, לגבי תיאומי מס נתנו המשכיות, לגבי ניקוי מס במקור גם שם נתנו הארכה לאישורים שקיימים, גם כדי לאפשר הקלה וגם לאפשר הגעה פחותה למשרדים, בנוסף האצנו את מתן ההחזרים לעסקים, בהיקף של כמעט מיליארד ₪, כדי לאפשר להם תזרים. המקדמה הזו מאפשרת לעסקים האלה להיערך בצורה טובה יותר".

העמקנו קרנות שמאפשרות לעסקים כ-8 מיליארד ₪ כהלוואות, ואנחנו ממשיכים לאפשר הקלות במסגרת זו, הדבר מאפשר הלוואות בתנאים מאוד טובים, כנראה בעתיד נאפשר גם גרייס על ההלוואות האלה, וזה יסייע להם בבעיה התזרימית שייתכן שתיווצר להם".

יעקב הוסיף כי הרשות קשובה גם לפניות פרטניות: "גם כאלה שרוצים לדחות תשלומים, גם כאלה של חד חודשי, יכולים לפנות ולבקש פריסות ותהליכים אחרים, והדבר יבחן, ככל שיש קשר לקורונה, הדבר ינתן. כלומר מעבר לדחיות לכולם, יש אפשרות לפניות פרטניות".

לעניין בקשת יו"ר הוועדה וחבריה לפעול לאיחוד שנות מס לעניין חובות, השיב יעקב כי לדעת הרשות אין מקום לכך כרגע: "לעניין איחוד שנות המס, 19 – 20, אנחנו חושבים שאין מקום לכך, "התרופות" שניתן בתוכנית שתוצג לממשלה השבוע, יתנו מענה מאוד רחב לחלק מאוד מהעסקים במדינת ישראל להמשיך את הפעילות העסקית. אנחנו בתהליך לא פשוט של המשק הישראלי, וצריך פה ערבות הדדית, מי שצריך לשלם, חייב לשלם, המשק הישראלי חייב להמשיך לתפקד".

יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "אנחנו לא אומרים שזה קל, אך שהתחושה שלנו היא שהממשלה לא מספקת פתרונות, החוסר ודאות הזה גרוע מאוד, ואם לסכם, אנחנו שומעים רק תירוצים. אנחנו דורשים מהרשות להפסיק לתת פלסטרים, ולתת מכונות הנשמה לעסקים. אם הרשות והממשלה לא יעניקו פיצוי מידי לעסקים הם יחריבו את המשק והכלכלה הישראלית. הוועדה דורשת כי עסקים שנסגרו בצו החוק, יזכו לדחיית תשלומים עד לקיץ, עוד דורשת הוועדה את איחוד שנות המס 19 ו-20 לצורך קיזוז הפסדים, וכן הפעלת פיצוי באמצעות מנגנון קרן מס רכוש על מנת לתת אופק ותקווה לעסקים לכשיסתיים המשבר. כן דורשת הוועדה לבחון ולהוביל דחייה, פטור, דחייה או הקלות במס, לעמותות המגזר השלישי שמשלמות לעובדים שלהן, העמותות האלה בחזית הפעילות, עם פי 10 ופי 15 יותר פעילות ומצד שני בלי שום תקציב. הוועדה דורשת מהממשלה להקים שולחן עגול מול כל ראשי הארגונים הכלכליים, לא ייתכן שאנחנו צריכים לזמן את הוועדה כדי שיהיה קשר ישיר בין הארגונים האלה. בתקופה הזו אין דרך אחרת. אנחנו נקיים, דיון מעקב ביום חמישי, הרשות תתבקש להופיע ולתת תשובות, גם לעניין מיסוי מקרקעין".