חדשות    

S&P: למרות המשברים בעולם הדירוג הגבוה אי פעם של ישראל נשמר

הדירוג הגבוה AA- יישמר למרות היחלשות כלכלת העולם והרחבת הגירעון בישראל

חברת הדירוג S&P את דירוג האשראי של ישראל על רמה של -AA. תחזית הדירוג נותרה יציבה, וגם לא צפוי שינוי בשנה הקרובה. באוגוסט העלתה S&P את דירוג האשראי של ישראל מרמה של +A לרמה של -AA, הדירוג הגבוה ביותר שלו זכתה ישראל אי פעם.

 החברה  מעריכה שצמיחת המשק הישראלי תישמר להבדיל מהיחלשות הצמיחה העולמית. גם עם הרחבת הגירעון הצפויה ב-2019, הם סבורים כי הממשלה הבאה תדאג שיחס החוב-תוצר יירד מ-60%. לפי החשב הכללי במשרד האוצר היחס ב-2018 עלה משיעור של 60.5% ל-61.2%. וכך נעצרה המגמה של הפחתת היחס בין החוב לתוצר מאז 2009. מאז ירד במצטבר היחס ב-11%.

לפי הערכות S&P, הגירעון של ממשלת ישראל ב-2019 צפוי לעמוד על 3.3% מהתוצר, גבוה מיעד האוצר (2.9%). זאת למרות שהביצועים במשק היו טובים. תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית ירדה מ-3.5% ל-3.2%, אבל עדיין מדובר בשיעור צמיחה גבוה יחסית וכי הירידה נובעת מהיחלשות בכלכלות בעולם שהן שותפות סחר של ישראל. לפי S&P, הצמיחה הממוצעת עד 2022 תהיה גבוהה מ-3%.

עוד אומרים בחברת הדירוג כי הכלכלה הישראלית ממשיכה לצמוח בשל גיוון והערך המוסף הרב מענפי הייצור והשירותים, במיוחד בתחום הטכנולוגיה. ההוצאות על מחקר ופיתוח גבוהות מ-4.5% מהתוצר הממוצע – השיעור הגבוה ביותר מבין מדינות ה-OECD.

החברה מתייחסת גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני ולקונפליקטים במזרח התיכון, ולתגובות הקהילה הבינלאומית.  צעדים פיסקאליים, הם צופים, יעולו את הדירוג, וגם אם יהיה שינוי לטובה במזרח התיכון.

 

לעומת זאת מזהירים פילוג פוליטי בממשלה הבאה עלול לפגוע בטיפול בבעיות מבניות ארוכות טווח במשק ובחברה, ובהם פערים בתשתיות, השתתפות בשוק העבודה של חרדים ובצגזר הערבי. גם מחירי הדיור הם סוגיה מהותית. .מחירי הדיור נשארים כאחד האתגרים המשמעותיים של המשק. והסיבות הן מגבלות קיבולת, פרודוקטיביות נמוכה, היצע נמוך ועלייה בביקושים – בעיה שלא תיפתר מחר.

דירוג האשראי של ישראל – הגבוה בכל הזמנים; S&P העלתה את הדירוג ל -AA