חדשות    

"חוק שכירות הוגנת עלול להיכשל – אם הממשלה לא תגדיל את היצע הדירות"

גורמים בשוק הנדל"ן מגיבים לתכניותיו של שר האוצר משה כחלון בנושא חוק שכירות הוגנת והגדלת המיסים על דירות להשקעה; SDB: "החוק ייכשל עם הממשלה לא תגדיל היצע"

שרוליק חנוך ודן ליברמן, מנכ"לים משותפים בחברת SDB, תומכים כבר תקופה ארוכה ביוזמת חוק שכירות הוגנת של חברת הכנסת סתיו שפיר. כעת, עם החלטת שר האוצר משה כחלון לקדם את החוק אומרים חנוך וליברמן כי "קידום חוק שכירות הוגנת הוא יוזמה מבורכת מאוד. מעבר לכל נושא מחיר הדירה, החוק חייב להתייחס לתחזוקה נאותה של הדירה, אחרת אין תועלת בחוק כי הוא משאיר פתח לבעלי הדירה לפצות את עצמו על חוסר היכולת להעלות את שכר הדירה".

חנוך וליברמן מוסיפים כי "אם ממשלת ישראל לא תדאג להגדלה משמעותית של היצע הדירות, ייווצר מצב שבו לא יישארו דירות להשכרה מאחר ושוכרים לא ימהרו לעזוב נכס במצב שבו הם יודעים כי שכר הדירה הוא קבוע לתקופה קצובה. מנגד, שוכרים חדשים המעוניינים להיכנס לשוק לא יצליחו למצוא דירה מאחר והחיסרון של החוק הוא בהקטנת היקף התחלופה בשוק".

הממשלה אישרה את העברת רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון למשרד האוצר

"בניגוד למה שמקובל לחשוב, פיקוח על שכר הדירה והצמדתו למדד יסייע גם לבעלי הדירות, הם ירוויחו שוכרים נאמנים שיישארו בדירות למשך תקופה ארוכה יותר. שוכרים יעדיפו להישאר בדירות תקופות ארוכות יותר בידיעה כי מחיר השכירות שהם נדרשים לשלם הוא קבוע לתקופה של 3-5 שנים. מבחינת בעלי הדירות, הם יוכלו להתמקד בשיפור תחזוקת הדירה במקום להשקיע מאמצים רבים באיתור של שוכרים חדשים. אין ספק כי תחלופה נמוכה יותר של שוכרים בנכס תגדיל את התשואה של בעלי הדירות ולא תקטין אותה", מוסיפים עוד המנכ"לים המשותפים בחברת SDB.

הבוקר הגיבה ד"ר רינה דגני, מנכ"ל קבוצת המחקר גיאוקרטוגרפיה, להחלטות של שר האוצר מר משה כחלון להטיל מיסים על משקיעי הנדל"ן. ד"ר רינה דגני אמרה:" אני תוהה אם שר האוצר משה כחלון עושה נכון כשהוא מוציא לתקשורת עוד ועוד 'בלוני ניסוי' המתמקדים בראש וראשונה במיסוי על משקיעי נדל"ן".

נתניהו מייעד לכחלון את משרד האוצר – מניות הבנקים יורדות בכ-2.3%; הזדמנות קנייה?

"בתחילה זה היה הרעיון חסר התוחלת להגדיל באופן דרמטי את מס הרכישה על דירות להשקעה, עד כדי 20 אחוזים, ואילו כעת צץ ועולה הרעיון להקפיא את שכר הדירה. לטעמי אלה לא רק צעדים שלא  יביאו לשום תוצאה, אלא יש בהם אפילו סממני ניסיון מלאכותי לשלוט על רמות המחירים בשוק הדיור, זאת על ידי פגיעה קשה דווקא במשקיעים המהווים במשך עשרות שנים את חוד החנית של שוק הנדל"ן. מבדיקה שערכנו בגיאוקרטוגרפיה, מתברר כי מאז 1983, כלומר 32 שנה אחורה, היוו המשקיעים מאז ומתמיד 20-30 אחוזים מרוכשי הדירות, ולעיתים אף יותר מכך", הוסיפה ד"ר רינה דגני.

"זה אומר שהשקעה בדירות איננה , ובניגוד למה שרבים סבורים, משהו אופנתי, אלא מגמה קבועה וחיובית. רוב רוכשי הדירות, לפי הבדיקה שערכנו, אינם ספקולנטים כלל ועיקר, אלא ישראלים מן השורה המחפשים אלטרנטיבה טובה להשקעה ורוצים להבטיח את עתידם באמצעות פנסיה שאותה יקבלו באמצעות שכר הדירה. מה שכחלון ישיג, לצערי, זה בדיוק את ההיפך ממה שביקש, לגבי שוק הדיור בכלל ודיור בר השגה לצעירים בפרט", סיכמה ד"ר רינה דגני.

קרן חיות, יוזמת כנס הסינמטק: "מה שהממשלה מנסה כעת לעשות מהווה לטעמי טעות גדולה. כהרגלה בקודש היא מנסה עוד ועוד לטפל בביקושים, זאת במקום לטפל בבעייה האמיתית שהיא מחסור כבד בהיצע דירות. ברגע שינסו גם להגדיל את מס הרכישה וגם להקפיא את שכר הדירה, המשקיעים יחליטו לא לרכוש דירות, לא להשכיר את הדירות שבבעלותם או אפילו להפטר מהדירות שאותן רכשו, מלאי הדירות להשכרה בשוק יקטן משמעותית ואז מי שיסבול מכך יהיו דווקא אותם צעירים שמשכירים דירות, ובראש וראשונה בתל אביב וגוש דן. זה גם יביא להתכווצות שוק הדיור, להרבה פחות עסקאות, ובאופן פרדוקסלי, במקום להוריד מחירים, זה יביא דווקא לעלייה מחודשת של רמות המחירים. מתברר, אומרת קרן חיות,  כי המחסור בדיור בשוק חצה השנה את רף ה-100 אלף דירות חסרות, רובן הגדול בתל אביב וגוש דן . הפתרון יהיה רק בהגדלת קצב התחלות הבנייה מכ-40 אלף בקושי לשנה, לכ-55 אלף לפחות, ובשורה ארוכה ומגוונת של דרכים, קיצור הליכים סטטוטורים, והפיכת הפינוי בינוי לנושא דגל חברתי ולאומי".