מדד תשומות הבניה ירד באפריל 2013 ב-0.2%!
חדשות    

מדד תשומות הבניה ירד באפריל 2013 ב-0.2%!

כנסו כאן למדד תשומות הבניה המעודכן

הפתעה – מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים ירד בחודש אפריל 2013 ב-0.2%. בחודש הוקדם (מרץ 2013)  נותר מדד התשומות ללא שינוי,  ובחודש המקביל (אפריל 2012) עלה מדד התשומות ב-0.7% . מתחילת השנה עלה מדד תשומות הבניה ב-0.5%. מדד המחירים בתקופה זו עלה ב-0.4%. נזכיר כי בהראל פיננסים העריכו כי מדד תשומות הבניה למגורים בחודשים אפריל עד יוני (שלושה חודשים) יעלה ב-0.7% (במצטבר לשלושה חודשים). נראה כי המדד השלילי הפתיע גם אותם.

מדד תשומות הבנייה משמש בחוזים של רכישת דירות חדשות  כמדד שאליו מוצמדים התשלומים שעדיין לא שולמו לקבלנים, ומכאן חשיבותו הגדולה לרוכשי הדירות – עלייה במדד מייקרת את עלות הדירה וזה עשוי להיות משמעותי מאוד – בשנים האחרונות עלה מדד התשומות משמעותית יותר ממדד המחירים לצרכן. מדד תשומות הבנייה מודד את השינויים החלים בהוצאה הדרושה לקניית "סל קבוע" של חומרים,  מוצרים ושירותים המשמשים לבניית בתי מגורים; המדד אמור לייצג את הרכב הוצאות הבנייה של קבלנים וקבלני משנה. 

רוכשי דירות  חדשות נמצאים בדילמה – האם כדאי לקחת את המשכנתא מוקדם  ולשלם לקבלן או לקחת משכנתא מאוחר יותר ורק אז לשלם לקבלן. השאלה הזו תלויה בעיקר בהפסד ( הוצאה) הצפוי הצפוי של הרוכשים כתוצאה מעליית מדד התשומות למגורים במידה והם לא משלמים לקבלן, בהשוואה להפסד (הוצאה) הצפוי להם באם הם יקחו את המשכנתא מוקדם (וישלמו עליה ריבית). במילים פשוטות – אם הרוכשים לוקחים משכנתא בשלב מוקדם הוצאות המימון/ ריבית שלהם גדולות יותר אבל הם חוסכים את מדד תשומות הבניה, ולכן השאלה – מה יעלה יותר? אם הרוכשים צופים שמדד תשומות הבניה יעלה יותר מהמימון של המשכנתא (שנגזר מהריבית על המשכנתא – קראו כאן על ריבית המשכנתא המעודכנת)  אז עדיף להם למהר ולקחת את המשכנתא. צריך לזכור שיש עוד פרמטרים שמשפיעים על לקיחת המשכנתא בעיקר, צפי לשינויים בריבית. אם לצורך המחשה (בלבד) צופים שהריבית תעלה אז כדאי להזדרז בלקיחת משכנתא ( לפחות בחלק המשכנתא בריבית קבועה), אם צופים ירידה במשכנתא, אז כדאי לדחות את לקיחת החלק הקבוע (החלק בריבית משתנה  זז בהתאם מסוים לריבית במשק).

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מפרטת את השינויים החריגים במדד –  ירידת מחירים של 2.5 אחוזים בפרק מעליות ו-0.7 אחוז בפרק בנייה. בשאר פרקי הבנייה נרשמו תנודות מחירים של עד חצי אחוז.  בחודש אפריל 2013 ירדו מחירי חומרים ומוצרים ב-0.4 אחוז ומחירי הוצאות כלליות ב-0.1 אחוז. לעומת זאת, עלו מחירי שכר העבודה המשולם עבור המועסקים בענף ב-0.2 אחוז. מחירי שכירת ציוד ורכב נותרו ללא שינוי.מבין החומרים והמוצרים ירדו במיוחד מחירי מעליות (ב-3.5 אחוזים), אבן (ב-2.0 אחוזים), צינורות לאינסטלציה חשמלית (ב-1.2 אחוזים) ורשתות ברזל (ב-1.0 אחוז). 

במקביל פרסמה הלמ"ס את מדד מחירי הדיור, מדד שכר הדירה ואינדיקטורים נוספים על שוק הדיור.  מדד מחירי הדיור עלה ב-0.9%;  מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים עלה ב-1.1%;  ומדד מדד שכר דירה עלה ב-0.1%. 

 במדד שירותי דיור בבעלות הדיירים בחודש אפריל 2013, נרשמה עלייה, בהשוואה לחודש מרס 2013. עלייה זו מבטאת את השינויים במחירי שכר דירה שנקבעו בחוזים שנחתמו בחודשים מרס 2013 – אפריל 2013, לעומת חוזים שנחתמו בחודשים פברואר 2013 – מרס 2013. עוד מוסרת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) כי מהשוואת העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר 2013 – מרס 2013, לעומת העסקאות שבוצעו בחודשים ינואר 2013 – פברואר 2013, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.5 אחוז. עלייה זו מבטאת את שינוי המחירים בניכוי שינויי האיכות בתמהיל ובסוג הדירות. הנתון אינו סופי מאחר שקיימות עסקאות נוספות שבוצעו בתקופה זו וטרם דווחו. מהשוואת העסקאות פברואר 2013 – מרס 2013 לעומת פברואר 2012 – מרס 2012, עלו המחירים ב-10.5 אחוזים. מהשוואת העסקאות ינואר 2013 – פברואר 2013, לעומת ינואר 2012 – פברואר 2012, עלו המחירים ב-10.1 אחוזים.

 ההבדלים בין ריבית קבועה לריבית משתנה ומה עדיף ריבית קבועה או ריבית משתנה – קראו כאן (חשוב! שלא יעבדו עליכם!) 

 מהי ריבית המשכנתא הנוכחית? לחצו לקבל תשובה