חדשות    

1.7 טריליון דולר יתרמו ממשלות העולם למלחמה במיתון – ישראל הרחק מאחור

pixabay

מ

בעולם ממשלות בזו אחר זו מודיעות על חבילות סיוע שמטרתן להגביל את חומרת המיתון החריף המתקרב בעקבות התפשטות נגיף הקורונה. בנק מורגן סטנלי מסר שההתחייבויות לתמריצים בארה"ב, האיחוד האירופי, יפן, בריטניה וסין, הגיעו כבר ל-1.7 טריליון דולר.

"התגובה הראשונית של הכלכלות המפותחות הייתה איטית, אך במהלך הימים האחרונים התחלנו לראות התחייבויות משמעותיות מצד קובעי המדיניות, שמראות שקיימת תכנית ייצוב פיסקאלית משמעותית", כך ניתחו במורגן סטנלי. בארצות הברית הסיוע הוא טרילון דולר אך זקוק לאישור הקונגרס, והתוכנית תכלול 200 מיליארד דולר בהלוואות לחברות תעופה ומגזרי התעשייה הסובלים מקשיים בעקבות המשבר, ו-300 מיליארד דולר בהלוואות גישור לעסקים קטנים. היא מציעה גם תשלומים ישירים ליחידים בעלי הכנסה חודשית של מתחת ל-1,200 דולר ולזוגות בעלי הכנסה של מתחת ל-2,400 דולר.

UBS מעריך שהתמריצים הפיסקאליים יגיעו השנה לכמעט 2% מהתמ"ג העולמי, ויהיו גדולים יותר מהסכומים שאושרו ב-2009 בזמן המיתון הגדול דאז.

גם הבנקים המרכזיים לוקחים חלק במאמץ. UBS מסר ביום חמישי ש-60% מהבנקים המרכזיים חתכו את שיעורי הריבית שלהם מאז ינואר, ובמקביל בוצעו תוכניות רכישת נכסים מאסיביות, כמו התחייבותו של הבנק האירופי המרכזי מהשבוע בהיקף 750 מיליארד יורו.

JPMorgan Chase הודיע cבסוף השבוע על התחייבות פילנתרופית גלובלית של 50 מיליון דולר כדי לטפל באתגרים המיידיים של בריאות הציבור והכלכליים בטווח הארוך מהמגפה העולמית

אך לאחר מספר שנים של שיעורי ריבית נמוכים ורכישת אג"ח, הבנקים המרכזיים לא מחזיקים ביותר מדי אפשרויות – מה שמוסיף ללחץ המופעל על ממשלות לפעול ביתר נחישות בכל הקשור למתן תמריצים, אם מאמציהן הראשונים לא יועילו. כלכלנים מצפים שממשלות יאלצו להתערב עוד יותר בהינתן היקף הנזק הכלכלי שעשוי להיגרם בשבועות ובחודשים הקרובים.

עוד קרן ג'ק מא וקרן עליבאבא הודיעו על תרומות של אספקה רפואית לארבע מדינות בדרום מזרח אסיה.

הקרנות הצליחו להושיט יד לממשלות של מלזיה, אינדונזיה, תאילנד והפיליפינים ולהציע את התרומה של אספקה רפואית. המטרה של הקרנות היא לעזור במלחמה נגד נגיף הקורונה במדינות האלה, ותמיכה נוספת במדינות שכנות תגיע בהמשך.

ישראל: הסיוע מתגמד לעומת העולם

בישראל הסיוע מאוחר מדי, קטן מדי ויכול אף להכביד על עסקים: דמי אבטלה לכל היוצאים לחל"ת, ודחייה בתשלומי מסים לעצמאים שיקבלו גם מענק של 6,000 שקל, מה שבדיעבד התברר שהוא יותר הלוואת גישור ממענק בפועל.

הסיוע של ישראל לא מגיע אפילו לאחוז מהתמ"ג. מעליה נמצאות בריטניה, גרמניה, צרפת ואפילו ארה"ב, שעד כה נטתה להגיב באיחור למשבר. גם בריטניה השמרנית בסך הכול תחייבה לממן 80% משכר המובטלים ללא הגבלת זמן ולהקציב 330 מיליארד ליש"ט תקציב חירום לחילוץ המשק הבריטי.

המשחק המטופש של הבחיירות גורם לכך שאין תקציב מסודר.  מתקציב מדינההאוצר מקצץ 10-15% בהוצאות הממשלה (למעט הבריאות והביטחון) כדי לממן את המשבר. בושה.

המשרות המבוקשות בזמן משבר הקורונה והחברות שמגייסות

אושר תחליף גנרי לתרופה לקורונה

הקלות חניה בתל אביב ובערים אחרות בעקבות משבר הקורונה